Vår story

Under 1900-talets början köper Paul Urbanus Bergström, affärsman och grundare av varuhuset PUB, området på Bosön om 67 000 kvadratmeter för att ha som sommarställe. 1925 flyttar han ut till sin nybyggda villa, Paulsro, senare Mästarvillan.

1938 köps hela fastigheten av Riksidrottsförbundet och Stiftelsen Bosön bildas, Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum. Tillsammans med SISU Idrottsutbildarna och idrottsrörelsens studieförbund leder de den svenska idrottsrörelsens utveckling. På Bosön finns även en idrottsfolkhögskola och flera moderna sportanläggningar.

1986 bygger Freestylehoppen vid Bosön. Fundament och grövre konstruktioner sponsras av byggbolaget JM. Fredrik "Fripps" Andersson, Volvo Skidteam, leder bygg. Hoppanläggningen används exklusivt av det Svenska Freestyle landslaget och bidrar till flera svenska OS medaljer inom Freestylegrenen Hopp, där Marie Lindgren är den stora stjärnan. Den logiska stegringen består av trampolin (studsmatta, gärna med lons), vattenhopp och snö.

1996 sker en påbyggnad av den stora kicken. Även backen mot hoppet, dess inrun, förlängs. Den tidigare "dubbelkicken" räcker inte till för de stora trippelvolter som sedan en gång är standard på världscupen. De svåraste tricken, trippla bakåtvolter med 4 skruvar, mäter höjder från vattnet (och snö) upp mot 20 meter.

1998  revolutionerar det internationella Salomon-teamet skidvärlden med twintip-skidan, 1080. Jag stort handlar om Québec-gänget bakom det nya kanadensiska flygvapnet, Mike Douglas och JP Auclair, JF Cusson m.fl. Man går baklänges på skidorna och gör tricks som aldrig tidigare testats. De första svenskarna som inspireras av progressionen är främst frontfigurer inom svensk Freestyle. Hoppen vid Bosön används fortfarande endast av freestylelandslaget.

2002 konceptualiseras anläggningen och drivs vidare via bolag. Verksamheten heter "Vattenhopp" och den primära målgruppen är barn och ungdomar som gästtränningar av proffesionella åkare som Jon Olsson och senare Jacob Wester m.fl. Initiativtagare är Daniel Lotfi som under 90-talet tränat mycket på Bosön med den svenska freestyle- och trampolinlandslaget och senare som professionell skidåkare, med inriktning mot "New School" (sedermera Freeskiing). Daniels grundtanke är att främja svensk freestyleskidåkning genom att driva pedagogiken och tillhandahålla Sveriges bästa vattenhopp-arena. Anläggningen är öppen för alla som är intresserade av att hoppa och vill träna som proffs, tillsammans med proffs.

2004 sker den andra ombyggnationen. De tidigare större hoppen kapas i stort på mitten och "inrunnet" förkortas.

2005 arrangeras den första instruktörsutbildningen inom Park och Pipe genom en JV i Åre, Sverige. Partners är Patric Nyberg, senare förbundskapten för det svenska Freeskiing-landslaget samt Lars von Stedingk, hopptränare i samma landslag. Nyckelkund är SkiStar AB.

2006  åker Daniel Lotfi till Australien, Melbourne, på träningsläger med Jon Olsson. Målet är att experimentera med vad som är möjligt att göra med dubbla volter på skidor utan att tumma på den avslappnade "nya" stilen. Experimentet resulterar i det berömda tricket "Kangaroo Flip".

2010 sker den tredje ombyggnationen. Hoppen breddas rejält och lutning samt mått anpassas till sportens utveckling.

2015  Introducerar vi Slip n Slide (senare Slip n Fly) i Sverige. Inspiration hämtas från en samarbetsanläggning utanför Zürich i Schweiz. Den artificiella plasten som man åker på uppdateras / byts ut. Det går att antingen kombinera skidåkningen med Slip n Slide eller endast kör den ena eller andra. Utöver rena nöjet, utgör Slip n Sliden en fantastisk komplementträning både till Freeskiing och andra sport som inkluderar kroppskoordinering.

2019 byggs anläggningen om en fjärde gång. Träningsformen Slip n Fly växer i popularitet. Den logiska stegringen för avancerade skidåkare har förändrats mycket och utgörs, till skillnad från tidigare (juni 1986), av hoppning med inlines eller rullskidor i skumgummigropar, med trampolin (helst på stora supertramps), hoppning till en lutande Big Air Bag och slutligen snö. Att hoppa med skidor i vatten som träningsform är dock fortfarande vedertaget, särskilt bland icke-professionella skidåkare och/eller i fall där du inte behöver gå så stor eller ha tillgång till andra faciliteter. Att hoppa med skidor hos oss är endast möjlig som medlem i Lidingö Allmänna Friåkningsklubb. Egen utrustning krävs.